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Commission on Peace Officer Standards and Training  
860 Stillwater Road, Suite 100 

West Sacramento, CA 95605-1630 
 

INSTRUCTIONS AND QUALIFICATIONS 

 WHO MAY ATTEND: The Executive Development Course (EDC) is designed for department heads and their executive staff.  
An officer who will be appointed within 12 months to a department head or executive position may attend this course, 
provided the officer has successfully completed the POST Management Course (requirements for the EDC are set forth in  
PAM Section D-5).  

 WAIVER: The POST Executive Director may waive the Management Course prerequisite for a chief executive who has 
completed training comparable to a POST Management Course (refer to PAM Section D-15 for information on the prerequisite 
waiver process).  

 ATTENDANCE: Preference is given to department heads (police chiefs and sheriffs), followed by executive command staff. 
Officers in middle management (typically third-level lieutenants and commanders) require department head authorization. 
Attendance will not be confirmed until 30 days prior to class start date. 

 APPLYING: Please complete all information requested.  
If a signature is required (see below), please sign and FAX a copy of this application to (916) 227-0195.  
If a signature is NOT required, please EMAIL the completed form to EDCApps@post.ca.gov.  

 QUESTIONS: Please contact the Management Counseling/Leadership Development (MCLD) Bureau at (916) 227-2800. 

SECTION 1:  APPLICANT IDENTIFICATION 
1. APPLICANT NAME (Last, First, MI) 2.  POST I.D. NUMBER 3.  DATE SUBMITTED 

4.  PRESENT RANK 5.  AGENCY NAME 

6.  AGENCY ADDRESS 

     Street: 
 

 City: 
 

 Zip: 

7.  CONTACT PHONE NUMBER 

     (           )                                                                Ext: 
8.  CONTACT EMAIL ADDRESS 

 
SECTION 2:  COURSE INFORMATION 
9.  SESSION REQUESTED 10.  ALTERNATE SESSION 

11. POST MANAAGEMENT COURSE COMPLETED 

       YES   NO               If YES, date completed:                                       
 

  
12. WAIVER REQUEST 

     NOTE:  If you received comparable training, you must contact your POST Regional Representative prior to submitting this application.     

 
SECTION 3:  AUTHORIZATION 

Lieutenants and Commanders (below second in command) require department head authorization.  
Unsigned applications will not be processed. 

13.  DEPARTMENT HEAD (PRINT FULL NAME) 14.  TITLE 

  
       Signature  Date   
 

RESET 

PRINT 

https://www.post.ca.gov/commission-procedure-d-5-executive-development-course.aspx#d51
https://www.post.ca.gov/commission-procedure-d-15-management-course-prerequisite-waiver-process-for-attending-the-executive-development-course.aspx#d157
mailto:Timothy.Davis@post.ca.gov
https://www.post.ca.gov/regional-training-map.aspx
https://www.post.ca.gov/management-counseling-services.aspx
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